Tojiro Atelier WM Forged VG-10
- Nóż szefa - 21cm
- Ostrze - rdzeń VG-10 ręcznie kuta stal nierdzewna poprzez mistrza Tomo Matsumura
- Rękojeść - heban
- Twardość - 61 HRC +/- 1
- Długość pełna - 354mm
- Długość ostrza - 210mm
- Sposób ostrzenia - dwustronny
- Waga - 140g
najmocniej wszechstronny nóż kuchenny, dedykowany do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania najróżniejszych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, usuwaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. średniej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny i zagwarantuje pełną kontrolę nad nożem.
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, markę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali używanej w tworzeniu noży. W swej ofercie mają szereg stali „linii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1, a także kolekcję „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez szczególnie restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (lub ich głownie) muszą być tworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu powodują że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się choćby do 64 HRC, przy czym w głównej mierze zostaje na poziomie 60-61 HRC. Niepodatność VG-10 na rdzę i patynę iż noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, też sprawdzą się jako upominek.
Skład stali:
Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Atelier wm forged vg-10 nóż szefa 210mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.