Tojiro Atelier VG-10
- Nóż szefa - 24cm
- Ostrze - rdzeń VG-10 ręcznie kuta stal nierdzewna poprzez mistrza Tomo Matsumura
- Rękojeść - eco wood
- Twardość - 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita - 370mm
- Długość ostrza - 240mm
- Sposób ostrzenia - dwustronny
- Waga - 259g
najszczególniej wszechstronny nóż kuchenny, asygnowany do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania rozmaitych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie nawet z porcjowaniem drobiu, likwidowaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. średniej długości ostrze pozwala kroić obszerniejsze płaszczyzny i zapewnia całkowitą kontrolę nad nożem.
VG10 została opracowana poprzez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w produkowaniu noży. W swej ofercie posiadają szereg stali „linii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1, a także serię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez nad wyraz restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (albo ich głownie) muszą być produkowane w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, lecz dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się choćby do 64 HRC, przy czym na ogół zostaje na poziomie 60-61 HRC. Oporność VG-10 na rdzę i patynę że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, również sprawdzą się jako podarek.
Skład stali:
Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Atelier Classic VG-10 Nóż szefa kuchni 24 cm Galeria Home, TA-CH240. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.