Tojiro Atelier VG-10
- Nóż Nakiri - 16,5cm
- Ostrze - rdzeń VG-10, ręcznie kuta stal nierdzewna przez mistrza Tomo Matsumura
- Rękojeść - eco wood
- Twardość - 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita - 297mm
- Długość ostrza - 165mm
- Sposób ostrzenia - dwustronny
- Waga - 207g
najmocniej wszechstronny nóż kuchenny, asygnowany do krojenia, siekania, szatkowania i plastrowania najróżniejszych produktów. We wprawnych rękach poradzi sobie choćby z porcjowaniem drobiu, likwidowaniem kości z mięsa czy filetowaniem ryb. przeciętnej długości ostrze pozwala kroić większe płaszczyzny i zapewnia całkowitą kontrolę nad nożem.
VG10 została opracowana poprzez Takefu Special Steel, markę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w tworzeniu noży. W swojej ofercie posiadają szereg stali „linii V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1 oraz kolekcję „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez nad wyraz restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (albo ich głownie) muszą być tworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, lecz dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu powodują iż ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym z zasady zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, także sprawdzą się jako podarunek.
Skład stali:
Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Atelier classic vg-10 nóż nakiri 16,5 cm galeria home. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.