Tojiro Atelier Classic VG-10
- Nóż Santoku - 15cm
- Ostrze - VG-10 ręcznie kuta stal nierdzewna przez mistrza Tomo Matsumura
- Rękojeść - eco wood
- Twardość - 61 HRC +/- 1
- Długość pełna - 265mm
- Długość ostrza - 120mm
- Sposób ostrzenia - dwustronny
- Waga - 94g
Wszechstronny nóż japoński dedykowany do krojenia i obierania warzyw i owoców. krótkie, cienkie ostrze jest zakończone ostrym czubkiem, co zapewnia precyzję cięcia podczas usuwania gniazd z jabłek, szypułek z pomidorów czy oczek z ziemniaków
VG10 została opracowana przez Takefu Special Steel, firmę założoną w 1954 roku i znaną z produkcji laminowanej stali stosowanej w produkowaniu noży. W swej ofercie posiadają szereg stali „kolekcji V”, takich jak V1, V2, V-Toku1, V-Toku2, V-Gin1, a także linię „V Gold”, która obejmuje VG10. Przez nad wyraz restrykcyjną politykę eksportową praktycznie wszystkie noże (albo ich głownie) muszą być tworzone w Japonii. Taka zawartość chromu klasyfikuje tą stal jako nierdzewną, ale dodatki molibdenu, wanadu I kobaltu sprawiają że ma ponadprzeciętną agresję i pozwala hartować się nawet do 64 HRC, przy czym głównie zostaje na poziomie 60-61 HRC. Odporność VG-10 na rdzę i patynę że noże kuchenne z tej stali są jednymi z najpraktyczniejszych na start przygody z japońskimi nożami, także sprawdzą się jako podarunek.
Skład stali:
Węgiel: 1%
Chrom: 15%
Molibden: 2%
Wanad: 0,2%
Kobalt: 1,5%
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Atelier classic vg-10 nóż uniwersalny 15cm galeria home. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.