MIYABI 5000FCD SHOTOH 130mm
- 1x Nóż do warzyw i owoców- obieranie, czyszczenie, krojenie owoców i warzyw
- stal FC61 -49 kutych warstw
- CRYODUR® - ostrze hartowane przy użyciu specjalnie opracowanego procesu ICE-hardening - utwardzanie w temp. -196° C, które gwarantuje skrajną twardość
- kąt ostrza: 19° symetrycznie
- twardość 61° Rockwell
- wykończenie młotkowane techniką \""Tsuchime\""z specyficznym wzorem damasceńskiej stali
- trzystopniowy proces wykańczania \""Honbazuke\""
- rękojeść stworzona z drewna Pakka i stali
Noże MIYABI - japońskie noże inspirowane samurajskimi mieczami. Tworzone w fabryce w Seki gdzie wykuwane są według starożytnych, tajemnych zasad sztuki kowalskiej. Wyznaczające się nieszablonowym designem a zwykle precyzją wykonania i idealną jakością to jedne z najostrzejszych noży na świecie.
N oże z nowej serii 5000FCD to następny krok do doskonałości. Kute oczywiście w macierzystej fabryce w mieście Seki. Fabryka Miyabi, zatrudniająca najmocniej wykwalifikowanych mistrzów konwencjonalnego, japońskiego rzemiosła, postanowiła odejść w linii noży 5000 FCD od specyficznej dla tej firmy stali proszkowej MicroCabridge. Linia 49-warstwowych, czernionych noży 5000 FCD wykutych ze stali wysokowęglowej FC61 jest hartowana w lodzie.
Dzięki stali FC61 z wzorem damasceńskim z noże z linii 5000 FCD cechują się twardością na poziomie 61 stopni w skali Rockwella. Dzięki temu klingi tych progresywnych, a równocześnie niezwykle konwencjonalnych w formie noży są znakomicie ostre.
Czerniona klinga noży 5000 FCD jest szczególnie wyrazista. Całości dopełnia mocna, znakomicie leżąca w dłoni, lekko obła rękojeść z drewna pakka.
Znakiem szczególnym nowej linii noży Miyabi jest czerwona obwódka wokół trzonka noża i jego stalowe wykończenie. Malowniczy mosaic pin jest znakiem noży klasy Premium
"""
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla 5000FCD SHOTOH Nóż do Warzyw i Owoców 130mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.