Masahiro MV-H Chef o długości ostrza 180mm to jeden z przede wszystkim wybieranych noży do kuchni, równocześnie przez mistrzowskich kucharzy jak i amatorów. Standardowy zarys noża, wywodzący się z kuchni francuskiej użytkowany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, podkreśla fakt, iż jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest niezwykle lekki a rękojeść pewnie leży jednocześnie w niewiele znaczących jak i znacznych dłoniach. Dzięki świetnemu wyważeniu między ostrzem a rączką pozwala na rytmiczny, bardzo efektywny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry albo siekania rozmaitych produktów.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została produkowana z materiału o nazwie polyacetal (POM), znamionującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema rewelacyjnie osadzonymi nitami, a między nim i ostrzem zastosowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej serii są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z użycia asymetrycznego ostrzenia to choćby o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, poprzez co wyraźnie ostrzejsza.
Specyfikacja towaru:
rodzaj stali: MBS-26
HRC: 58-59
Materiał rękojeści: POM (polyacetal)
Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
Długość kompletna: 307 mm
Długość ostrza: 185 mm
Szerokość ostrza: 45 mm
Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.0 mm
dane uzupełniające:
- Wszystkie noże Masahiro są skrajnie ostre, zalecamy zatem wykorzystywanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
- Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych albo wytwarzanych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński mv-h szefa kuchni ostrze 180 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.