Nóż szefa kuchni to jedno z głównie wybieranych narzędzi w kuchni, zarówno poprzez profesjonalnych kucharzy jak i amatorów. Typowy kształt noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, eksponuje fakt, iż jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest nad wyraz lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w niedużych jak i sporych dłoniach. Dzięki znakomitemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką umożliwia rytmiczny, niezwykle skuteczny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry albo siekania zróżnicowanych produktów.
typowa rękojeść tworzona z wysokojakościowej, nierdzewnej stali właściwości antybakteryjne i jest nieskomplikowana w czyszczeniu. Specjalne perforacje na rączce powodują, że chwyt jest nad wyraz pewny, zapewniający wspaniałą kontrolę nad ostrzem. Zintegrowana rękojeść z głownią jest niezwykle solidną i trwałą konstrukcją o niesamowitym wyglądzie.
Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron osi noża. Korzyści z wykorzystania asymetrycznego ostrzenia to choćby o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co pokaźnie ostrzejsza.
Specyfikacja towaru:
- wariant stali: MBS-26
- HRC: 58-59
- Materiał rękojeści: stal nierdzewna
- Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
- Długość pełna: 335 mm
- Długość ostrza: 212 mm
- Szerokość ostrza: 46 mm
- Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.0 mm
- Waga: 160 g
dane dodatkowe:
- Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego dedykowanej).
- Nie używaj noży do innych celów niżeli spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych lub produkowanych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński MV-S Szefa Kuchni ostrze 210 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.