Masahiro Takohiki to nóż, którego długie ostrze, znajduje użycie podczas krojenia wyjątkowo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej nóz Takohiki podobnie jak Yanagiba jest z zasady używany do przygotowywania sushi czy sashimi. Wywodzący się z rejonów Tokio nóż Takohiki nieznacznie różni się od pochodzącej z okolic Osaki Yanagi. To co widoczne jest na pierwszy rzut oka to w przeciwieństwie do Yanagiby zakończony jest prostokątnie. Tego typu rozwiązanie przydaje się np. Do podnoszenia gotowych plastrów z deski do krojenia. Charakterystycznie dla tradycyjnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając staranne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które prosto oddzielają się od noża, przedstawiając piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - wyraźny i uwielbiany detal w kuchni japońskiej.
Najważniejsze właściwości noża Takohiki to:
- długość - długie ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie") aby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić doskonały przekrój,
- grubość - ma niezwykle cienkie ostrze aby umożliwić cięcie przy użyciu niewiele znaczącej siły tak żeby nie miażdżyć, rozbijać czy rozrywać krojonych produktów,
- twardość i solidność - noże stworzone są z niezwykle twardej a zarazem wytrzymałej stali pozwalającej na doskonałe zaostrzenie,
- budowa noża ma ułatwiać oddzielanie przekrojonych plastrów od płaszczyzny noża.
Rękojeść została wyprodukowana z specyficzną w Japonii trosceą o szczegóły z jasnego magnoliowego drewna usztywnionego pierścieniem z tworzywa.
tradycyjna kuchnia japońska w przeważającej mierze jest oparte na rybach i warzywach, które są przygotowywane na różne sposoby. Wymaga to zastosowania specjalnie dedykowanych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi bez wątpienia posiada.
Specyfikacja produktu:
- wariant stali: Carbon Steel
- HRC: 61-63
- Materiał rękojeści: drewno magnoliowe
- Sposób ostrzenia: jednostronne
- Długość kompletna: 414 mm
- Długość ostrza: 263 mm
- Szerokość ostrza: 23 mm
- Waga: 163 g
informacje dopełniające:
- Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem wykorzystywanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego asygnowanej).
- Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych albo wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński bessen takohiki ostrze 270 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.