Zdjęcia produktu


Nóż japoński bessen takohiki ostrze 270 mm (MASAHIRO)

(noże)
Sztućce MASAHIRO
Dostepność na dzień 17.05.2024: w magazynie

Promocyjna oferta cenowa:

849,00 zł
Sklep serwisy-obiadowe24.pl
Przejdź do sklepu Najlepsza oferta w bazie!
Przejdź do sklepu 849,00 zł - najtaniej w bazie!

Prezentowana oferta sklepu serwisy-obiadowe24.pl jest najbardziej atrakcyjna cenowo spośród setek sklepów internetowych w naszej bazie. Przeglądaj pełny ranking cen i ofert Porównanie cen następuje w czasie rzeczywistym.

Recenzje i opinie

Opis produktu Nóż japoński bessen takohiki ostrze 270 mm

Masahiro Takohiki to nóż, którego długie ostrze, znajduje użycie podczas krojenia wyjątkowo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej nóz Takohiki podobnie jak Yanagiba jest z zasady używany do przygotowywania sushi czy sashimi. Wywodzący się z rejonów Tokio nóż Takohiki nieznacznie różni się od pochodzącej z okolic Osaki Yanagi. To co widoczne jest na pierwszy rzut oka to w przeciwieństwie do Yanagiby zakończony jest prostokątnie. Tego typu rozwiązanie przydaje się np. Do podnoszenia gotowych plastrów z deski do krojenia. Charakterystycznie dla tradycyjnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając staranne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które prosto oddzielają się od noża, przedstawiając piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - wyraźny i uwielbiany detal w kuchni japońskiej.

Najważniejsze właściwości noża Takohiki to:

  • długość - długie ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie") aby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić doskonały przekrój,
  • grubość - ma niezwykle cienkie ostrze aby umożliwić cięcie przy użyciu niewiele znaczącej siły tak żeby nie miażdżyć, rozbijać czy rozrywać krojonych produktów,
  • twardość i solidność - noże stworzone są z niezwykle twardej a zarazem wytrzymałej stali pozwalającej na doskonałe zaostrzenie,
  • budowa noża ma ułatwiać oddzielanie przekrojonych plastrów od płaszczyzny noża.

Rękojeść została wyprodukowana z specyficzną w Japonii trosceą o szczegóły z jasnego magnoliowego drewna usztywnionego pierścieniem z tworzywa.

tradycyjna kuchnia japońska w przeważającej mierze jest oparte na rybach i warzywach, które są przygotowywane na różne sposoby. Wymaga to zastosowania specjalnie dedykowanych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi bez wątpienia posiada.

Specyfikacja produktu:

  • wariant stali: Carbon Steel
  • HRC: 61-63
  • Materiał rękojeści: drewno magnoliowe
  • Sposób ostrzenia: jednostronne
  • Długość kompletna: 414 mm
  • Długość ostrza: 263 mm
  • Szerokość ostrza: 23 mm
  • Waga: 163 g

informacje dopełniające:

  • Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem wykorzystywanie z należytą ostrożnością.
  • Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego asygnowanej).
  • Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
  • Do krojenia używaj drewnianych albo wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
  • Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
  • Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  • Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.

Dane oraz specyfikacja:

  • Kategoria

    Sztućce
  • Producent

    MASAHIRO
  • Rodzaj

    Noże
  • Przecena

    -
  • Opinia użytkowników

    -

Ranking ofert - najlepsze promocyjne ceny 2017

  • MASAHIRO Nóż japoński BESSEN Takohiki ostrze 270 mm (sklep serwisy-obiadowe24.pl)
    849,00 zł Sklep serwisy-obiadowe24.pl
    Przejdź do sklepu

W naszym rankingu znajduje się 1 promocyjnych ofert w cenie 849,00 zł.

Opinie i recenzje użytkowników

Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński bessen takohiki ostrze 270 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.

Produkty powiązane

Inne w kategorii Sztućce