Masahiro Takohiki to nóż, którego długie ostrze, znajduje zastosowanie podczas krojenia nad wyraz cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej nóz Takohiki podobnie jak Yanagiba jest przede wszystkim używany do przygotowywania sushi czy sashimi. Wywodzący się z rejonów Tokio nóż Takohiki nieznacznie różni się od pochodzącej z okolic Osaki Yanagi. To co widoczne jest na pierwszy rzut oka to w przeciwieństwie do Yanagiby zakończony jest prostokątnie. Tego typu rozwiązanie przydaje się np. Do podnoszenia gotowych plastrów z deski do krojenia. Charakterystycznie dla konwencjonalnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając staranne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które prosto oddzielają się od noża, demonstrując piękną i połyskującą powierzchnię cięcia - istotny i uznany detal w kuchni japońskiej.
Najważniejsze atrybuty noża Takohiki to:
- długość - długie ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie") by uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić wspaniały przekrój,
- grubość - ma nad wyraz cienkie ostrze by umożliwić cięcie przy użyciu drobnej siły tak żeby nie miażdżyć, rozbijać czy rozrywać krojonych produktów,
- twardość i trwałość - noże wytworzone są z wyjątkowo twardej a zarazem wytrzymałej stali pozwalającej na rewelacyjne zaostrzenie,
- budowa noża ma usprawniać oddzielanie przekrojonych plastrów od płaszczyzny noża.
Rękojeść została tworzona z charakterystyczną w Japonii trosceą o szczegóły z jasnego magnoliowego drewna usztywnionego pierścieniem z tworzywa.
Specyfikacja produktu:
- rodzaj stali: Carbon Steel
- HRC: 61-63
- Materiał rękojeści: drewno magnoliowe
- Sposób ostrzenia: jednostronne
dane uzupełniające:
- Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem linii do tego przeznaczonej).
- Nie używaj noży do innych celów aniżeli spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych lub wyprodukowanych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński bessen takohiki ostrze 240 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.