Masahiro MV Chef o długości ostrza 180mm to jeden z przeważnie wybieranych noży do kuchni, jednocześnie poprzez profesjonalnych kucharzy jak i amatorów. Standardowy zarys noża, wywodzący się z kuchni francuskiej stosowany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, eksponuje fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest bardzo lekki a rękojeść pewnie leży równocześnie w śladowych jak i obfitych dłoniach. Dzięki wyśmienitemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką zezwala na rytmiczny, szczególnie efektywny, kołyszący ruch na powierzchni w trakcie krojenia w plastry albo siekania rozmaitych produktów.
Rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wyprodukowana z laminowanego drewna o nazwie Black Pakkawood, którego liczne warstwy zostały pod znacznym ciśnieniem i w wysokiej temperaturze sprasowane w jednorodny, niezwykle trwały, odporny na wilgoć i wodę materiał. Drewniany uchwyt został zabezpieczony trzema znakomicie osadzonymi i wypolerowanymi nitami a między nim i ostrzem zaimplementowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, iż krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron osi noża. Korzyści z wykorzystania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, poprzez co widocznie ostrzejsza.
Specyfikacja produktu:
- typ stali: MBS-26
- HRC: 58-59
- Materiał rękojeści: drewno black pakkawood
- Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
- Długość kompletna: 303 mm
- Długość ostrza: 182 mm
- Szerokość ostrza: 44 mm
- Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.5 mm
- Waga: 157 g
dane uzupełniające:
- Wszystkie noże Masahiro są skrajnie ostre, zalecamy zatem używanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego przeznaczonej).
- Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych albo wyprodukowanych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński MV Szefa Kuchni ostrze 180 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.