Masahiro MV-H Chef o długości ostrza 210 mm to jeden z z reguły wybieranych noży do kuchni, jednocześnie poprzez profesjonalnych kucharzy jak i amatorów. Charakterystyczny kształt noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, podkreśla fakt, iż jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest nad wyraz lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w niepokaźnych jak i pokaźnych dłoniach. Dzięki doskonałemu wyważeniu między ostrzem a rączką zezwala na rytmiczny, nad wyraz efektywny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry lub siekania przeróżnych produktów.
linia MV-H została zaprojektowana i tworzona z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób niż w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie stosowane są dodatkowo do siekania. Posiadając na względzie użytkowanie też tej techniki, ostrza noży linii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe w trakcie cięższych prac.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wytworzona z materiału o nazwie polyacetal (POM), znamionującym się nieszablonową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema perfekcyjnie osadzonymi nitami, a między nim i ostrzem zastosowano uzupełniające, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z użycia asymetrycznego ostrzenia to choćby o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, poprzez co istotnie ostrzejsza.
Specyfikacja produktu:
- rodzaj stali: MBS-26
- HRC: 58-59
- Materiał rękojeści: POM (polyacetal)
- Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
- Długość całkowita: 334 mm
- Długość ostrza: 212 mm
- Szerokość ostrza: 46 mm
- Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.0 mm
- Waga: 152 g
dane uzupełniające:
- Wszystkie noże Masahiro są arcytrudnie ostre, zalecamy zatem wykorzystywanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem linii do tego asygnowanej).
- Nie używaj noży do innych celów aniżeli spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych lub produkowanych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
- Przechowuj nóż na belce magnetycznej lub w specjalnym bloku na noże.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński mv-h szefa kuchni ostrze 210 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.