Masahiro MV-H Carving o długości ostrza 200mm podobnie jak nóż Slicer asygnowany do krojenia i porcjowania mięsa. Jest jednak krótszy a ostrze z bardziej krągło zakończonym czubkiem. Doskonale nadaję się do krojenia cienkich kawałków mięsa, w tym drobiu, pieczeni, szynki i innych obfitych wędlin. Wielkością zbliżony jest do noża szefa kuchni, lecz ma pokaźnie cieńsze ostrze zezwalające na bardziej skrupulatne krojenie. Dostępny jest w wersji ze niesprężystym ostrzem i sprężystym (flexible)
seria MV-H została zaprojektowana i wytworzona z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób niż w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie stosowane są na dodatek do siekania. Posiadając na względzie stosowanie także tej techniki, ostrza noży serii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe podczas cięższych prac.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została tworzona z materiału o nazwie polyacetal (POM), charakteryzującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema nieprzeciętnie osadzonymi nitami, a między nim i ostrzem zaimplementowano uzupełniające, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, iż krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, poprzez co pokaźnie ostrzejsza.
Specyfikacja produktu:
- rodzaj stali: MBS-26
- HRC: 58-59
- Materiał rękojeści: POM (polyacetal)
- Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
- Długość pełna: 335 mm
- Długość ostrza: 204 mm
- Szerokość ostrza: 34 mm
- Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2 mm
- Waga: 139 g
informacje uzupełniające:
- Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem kolekcji do tego asygnowanej).
- Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych lub stworzonych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński MV-H do porcjowania ostrze 200 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.