Masahiro Yanagiba o długości ostrza 270mm to nóż, którego długie i smukłe ostrze, znajduje wykorzystanie w trakcie krojenia szczególnie cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej Yanagiba jest najczęściej użytkowana do przygotowywania sushi czy sashimi. Charakterystycznie dla konwencjonalnych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając skrupulatne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które z łatwością oddzielają się od noża, prezentując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - znaczny i lubiany detal w kuchni japońskiej. Yanagi w języku japońskim oznacza wierzba, a sama nazwa noża najpewniej odnosi się do długich i giętkich gałęzi tego drzewa.
Najważniejsze parametry Yanagiby to:
- długość - długie ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie") żeby uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić idealny przekrój,
- grubość - ma bardzo cienkie ostrze aby umożliwić cięcie przy użyciu nieznacznej siły tak żeby nie miażdżyć, rozbijać czy rozrywać krojonych produktów,
- twardość i solidność - noże wyprodukowane są z bardzo twardej a zarazem wytrzymałej stali pozwalającej na idealne zaostrzenie,
- konstrukcja noża ma upraszczać oddzielanie przekrojonych plastrów od płaszczyzny noża.
Rękojeść została wytwarzana z standardową w Japonii trosceą o szczegóły z jasnego magnoliowego drewna wzmocnionego pierścieniem z tworzywa.
tradycyjna kuchnia japońska w przeważającej mierze jest oparte na rybach i warzywach, które są przygotowywane na zróżnicowane sposoby. Wymaga to zastosowania specjalnie asygnowanych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi bez wątpienia posiada.
Specyfikacja artykułu:
- typ stali: Carbon Steel
- HRC: 61-63
- Materiał rękojeści: drewno magnoliowe
- Sposób ostrzenia: jednostronne
- Długość całkowita: 414 mm
- Długość ostrza: 260 mm
- Szerokość ostrza: 33 mm
- Waga: 195 g
dane dopełniające:
- Wszystkie noże Masahiro są arcytrudnie ostre, zalecamy zatem używanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem linii do tego dedykowanej).
- Nie używaj noży do innych celów aniżeli spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych lub wytworzonych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński bessen yanagiba ostrze 270 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.