Nóż szefa kuchni to jedno z najczęściej wybieranych narzędzi w kuchni, równocześnie przez fachowych kucharzy jak i amatorów. Specyficzny kształt noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, uwydatnia fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest niezwykle lekki a rękojeść pewnie leży jednocześnie w niepokaźnych jak i znacznych dłoniach. Dzięki idealnemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką pozwala na rytmiczny, niezwykle skuteczny, kołyszący ruch na powierzchni w trakcie krojenia w plastry albo siekania zróżnicowanych produktów.
specyficzna rękojeść wytwarzana z gatunkowej, rdzoodpornej stali parametry antybakteryjne i jest łatwa w czyszczeniu. Specjalne perforacje na rączce powodują, iż chwyt jest niezwykle pewny, zapewniający doskonałą kontrolę nad ostrzem. Zintegrowana rękojeść z głownią jest szczególnie mocną i trwałą konstrukcją o niesamowitym wyglądzie.
Noże z tej kolekcji są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, iż krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron osi noża. Korzyści z użycia asymetrycznego ostrzenia to choćby o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, przez co widocznie ostrzejsza.
Specyfikacja towaru:
- rodzaj stali: MBS-26
- HRC: 58-59
- Materiał rękojeści: stal nierdzewna
- Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
- Długość kompletna: 305 mm
- Długość ostrza: 182 mm
- Szerokość ostrza: 42 mm
- Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.0 mm
- Waga: 150 g
informacje uzupełniające:
- Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego asygnowanej).
- Nie używaj noży do innych celów niżeli spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych albo wyprodukowanych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński mv-s szefa kuchni ostrze 180 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.