Masahiro MV-H Bread o ząbkowanym ostrzu długości 240 mm został wykonany do krojenia chleba. Łatwo radzi sobie z twardą skórką jak i miękkim wnętrzem chleba dając estetyczne kromki z minimalną ilością okruchów. Niektórzy kucharze używają tego noża na dodatek do krojenia czekolady, pomidorów czy owoców cytrusowych.
kolekcja MV-H została zaprojektowana i wytwarzana z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób niżeli w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie stosowane są w dodatku do siekania. Posiadając na względzie wykorzystywanie także tej techniki, ostrza noży serii MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe podczas cięższych prac.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została stworzona z materiału o nazwie polyacetal (POM), charakteryzującym się nieszablonową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema genialnie osadzonymi nitami, a pomiędzy nim i ostrzem zaimplementowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej linii są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, iż krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z wykorzystania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, poprzez co znacznie ostrzejsza.
Specyfikacja towaru:
- rodzaj stali: MBS-26
- HRC: 58-59
- Materiał rękojeści: POM (polyacetal)
- Sposób ostrzenia: krawędź ząbkowana
- Długość pełna: 380 mm
- Długość ostrza: 248 mm
- Szerokość ostrza: 27 mm
- Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2 mm
- Waga: 140 g
dane uzupełniające:
- Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem użytkowanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem serii do tego dedykowanej).
- Nie używaj noży do innych celów aniżeli spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych lub wykonanych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński mv-h do chleba ostrze 240 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.