Masahiro Yanagiba o długości ostrza 240mm to nóż, którego długie i smukłe ostrze, znajduje wykorzystanie w trakcie krojenia wyjątkowo cienkich plastrów czy filetowania ryb. W kuchni azjatyckiej Yanagiba jest typowo wykorzystywana do przygotowywania sushi czy sashimi. Charakterystycznie dla klasycznych japońskich noży jest zaostrzony jednostronnie, umożliwiając staranne, w pełni kontrolowane krojenie produktów, które prosto oddzielają się od noża, demonstrując piękną i błyszczącą powierzchnię cięcia - pokaźny i ceniony detal w kuchni japońskiej. Yanagi w języku japońskim oznacza wierzba, a sama nazwa noża najpewniej odnosi się do długich i giętkich gałęzi tego drzewa.
Najważniejsze cechy Yanagiby to:
- długość - długie ostrze służy do cięcia tylko w jedną stronę ("do siebie") by uniknąć zygzakowatych śladów po cięciu i pozostawić nadzwyczajny przekrój,
- grubość - ma wyjątkowo cienkie ostrze aby umożliwić cięcie przy użyciu drobnej siły tak aby nie miażdżyć, rozbijać czy rozrywać krojonych produktów,
- twardość i odporność - noże produkowane są z bardzo twardej a zarazem wytrzymałej stali zezwalającej na wspaniałe zaostrzenie,
- budowa noża ma upraszczać oddzielanie przekrojonych plastrów od płaszczyzny noża.
Rękojeść została tworzona z specyficzną w Japonii trosceą o szczegóły z jasnego magnoliowego drewna umocnionego pierścieniem z tworzywa.
konwencjonalna kuchnia japońska w przeważającej mierze jest oparte na rybach i warzywach, które są przygotowywane na różne sposoby. Wymaga to wykorzystania specjalnie dedykowanych do tego celów noży, które popularnie nazywamy nożami w stylu japońskim. Noże takie jak Deba, Yanagiba czy Usuba to narzędzia, które każdy mistrz sushi bez wątpienia posiada.
Specyfikacja towaru:
- wariant stali: Carbon Steel
- HRC: 61-63
- Materiał rękojeści: drewno magnoliowe
- Sposób ostrzenia: jednostronne
- Długość pełna: 375 mm
- Długość ostrza: 230 mm
- Szerokość ostrza: 31 mm
- Waga: 158 g
informacje dodatkowe:
- Wszystkie noże Masahiro są skrajnie ostre, zalecamy zatem wykorzystywanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem kolekcji do tego asygnowanej).
- Nie używaj noży do innych celów niż spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych lub tworzonych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński bessen yanagiba ostrze 240 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.