Masahiro MV-H Chef o długości ostrza 240 mm to jeden z zwykle wybieranych noży do kuchni, jednocześnie poprzez fachowych kucharzy jak i amatorów. Typowy zarys noża, wywodzący się z kuchni francuskiej użytkowany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, eksponuje fakt, iż jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest niezwykle lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w niepokaźnych jak i znacznych dłoniach. Dzięki rewelacyjnemu wyważeniu między ostrzem a rączką zezwala na rytmiczny, bardzo sprawny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry albo siekania różnorodnych produktów.
kolekcja MV-H została zaprojektowana i produkowana z myślą o europejskich i amerykańskich odbiorcach, którzy używają noży w nieco inny sposób aniżeli w Japonii. Oprócz cięcia, noże na zachodzie stosowane są na dodatek do siekania. Mając na względzie używanie w dodatku tej techniki, ostrza noży kolekcji MV-H są nieco grubsze, bardziej wytrzymałe w trakcie cięższych prac.
Higieniczna rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wykonana z materiału o nazwie polyacetal (POM), cechującym się wyjątkową trwałością. Uchwyt został zabezpieczony trzema znakomicie osadzonymi nitami, a między nim i ostrzem zastosowano dodatkowe, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej linii są ostrzone z dwóch stron ale w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron w osi noża. Korzyści z wykorzystania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, poprzez co wyraźnie ostrzejsza.
Specyfikacja produktu:
- wariant stali: MBS-26
- HRC: 58-59
- Materiał rękojeści: POM (polyacetal)
- Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
- Długość całkowita: 377 mm
- Długość ostrza: 243 mm
- Szerokość ostrza: 50 mm
- Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.5 mm
- Waga: 212 g
informacje uzupełniające:
- Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem stosowanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem kolekcji do tego dedykowanej).
- Nie używaj noży do innych celów aniżeli spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych lub produkowanych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
- Przechowuj nóż na belce magnetycznej albo w specjalnym bloku na noże.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński MV-H Szefa Kuchni ostrze 240 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.