Masahiro MV Chef o długości ostrza 210mm to jeden z typowo wybieranych noży do kuchni, zarówno poprzez fachowych kucharzy jak i amatorów. Standardowy zarys noża, wywodzący się z kuchni francuskiej wykorzystywany jest do wielu zadań kuchennych a nazwa nóż szefa kuchni, wyróżnia fakt, że jest to nieodzowne narzędzie każdego kucharza. Nóż jest nad wyraz lekki a rękojeść pewnie leży zarówno w niewiele znaczących jak i obfitych dłoniach. Dzięki doskonałemu wyważeniu pomiędzy ostrzem a rączką umożliwia rytmiczny, nad wyraz produktywny, kołyszący ruch na powierzchni podczas krojenia w plastry albo siekania rozmaitych produktów.
Rękojeść z właściwościami antybakteryjnymi, została wyprodukowana z laminowanego drewna o nazwie Black Pakkawood, którego liczne warstwy zostały pod pokaźnym ciśnieniem i w wysokiej temperaturze sprasowane w jednorodny, bardzo trwały, odporny na wilgoć i wodę materiał. Drewniany uchwyt został zabezpieczony trzema znakomicie osadzonymi i wypolerowanymi nitami a pomiędzy nim i ostrzem zaimplementowano dopełniające, metalowe wzmocnienie.
Noże z tej linii są ostrzone z dwóch stron lecz w przeciwieństwie do większości zachodnich producentów, Masahiro ostrzy je asymetrycznie 80/20. Oznacza to, że krawędź tnąca przesunięta jest na jedną ze stron osi noża. Korzyści z zastosowania asymetrycznego ostrzenia to nawet o 35% w stosunku do symetrycznego ostrza cieńsza krawędź tnąca, poprzez co istotnie ostrzejsza.
Specyfikacja artykułu:
- rodzaj stali: MBS-26
- HRC: 58-59
- Materiał rękojeści: drewno black pakkawood
- Sposób ostrzenia: dwustronny, asymetryczny 80/20
- Długość pełna: 330 mm
- Długość ostrza: 210 mm
- Szerokość ostrza: 47 mm
- Grubość ostrza w najszerszym miejscu: 2.5 mm
- Waga: 174 g
informacje dodatkowe:
Wszystkie noże Masahiro są ekstremalnie ostre, zalecamy zatem stosowanie z należytą ostrożnością.
- Noży Masahiro nie należy używać to krojenia zamrożonych produktów ( z wyjątkiem linii do tego dedykowanej).
- Nie używaj noży do innych celów niżeli spożywcze.
- Do krojenia używaj drewnianych albo wyprodukowanych z tworzywa desek do krojenia.
- Nie należy myć noży w zmywarkach, które niszczą krawędź tnącą.
- Myj nóż w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
- Po umyciu wytrzyj nóż do sucha.
Opinie i recenzje użytkowników
Dodaj opinie lub recenzję dla Nóż japoński mv szefa kuchni ostrze 210 mm. Twój komentarz zostanie wyświetlony po moderacji.